SONY DSCVi skrev 26.mai, dagen startet med en tidlig golfrunde med fattern, startet med birdie birdie, resten av runden ganske bra, så hjem til min kjære og de to små krapylene, bade kose seg og nyte varme og sommerfølelsen!! Dagen kunne ikke ha vært bedre….

….jo det kunne den, for i kjøleskapet hadde jeg kun pølser!! Det var da jeg kom på at jeg kunne jo bare plukke med meg noen blåskjell fra havet!! Så jeg lastet ned blåskjell appen (se her), pinte meg ned i vannet og dro opp 2 kg blåskjell!! Store fine blåskjell med masse skjegg og vekst på..!! Jeg visste ikke helt hva jeg skulle lage, men jeg måtte jo bruke de tingene jeg hadde i kjøleskapet og ellers på tomten…brukte Tyrkisk yoghurt, for det var det jeg hadde tiljengelig, og jeg tror det ga suppe en frisk og mild syrlig smak!!

På fredagen i forveien gjorde jeg en jobb på Kulinarisk Akademi, og  var så heldig å få med meg en krukke med ramsløkolje hjem!! Jeg tenkte at dette fikk bli hovedingrediensen. Så plukket jeg litt estragon, mynte og dill fra hagen og hentet frem øvrige ingredienser fra kjøleskap og begynte å snekre sammen en rett. Og tror du ikke jeg hadde flaks igjen gitt….I all beskjedenhet, dette er noen av de beste blåskjellene jeg har spist!!! Desverre vet jeg ikke hvor du kan få kjøpt ramsløkolje, men man kan lage sin egen med ramsløk, rapsolje og salt. Skal huske å spørre på KA hva de hadde i den!!

Ingenting er så gøy som å lage mat på det man har fanget/fisket/dyrket selv, det gir en ekstra god selvfølelse og er helt innafor med tanke på mattrenden om dagen…kortreist!!

Håper du vil finne inspirasjon til å i allefall dyrke noen urter i din egen hage eller på balkongen!! Og husk at fjorden er full av friske fine blåskjell, bare husk å sjekke blåskjellvarselet først!!

– Matografen

Blåskjell i ramsløk

SONY DSC

Av Stian Broch Publisert: May 28, 2013

 • Ant. personer: 4
 • Forb. ca: 15 min
 • Tilbr. ca: 15 min
 • Ferdig ca: 30 min

En deilig og litt anerledes blåskjelrett som er fin og grønn og som smaker himmelsk!!

Ingredienser

Fremgangsmåte

 1. Smelt smør og varm olje sammen på middels varme i en stor kjele
 2. Tilsett finhakket sjalottløk og surr til den blir myk og blank
 3. Tilsett urtene og bland godt in. Bland så inn ramsløkoljen.
 4. Skru opp varmen og ha på hvitvin og blåskjell og damp under lokk i 3-5 minutter intill alle skjellene har åpnet seg.
 5. Når skjellene er ferdige, bruk en hulsleiv og ha dem over i en bolle. Skru ned varmen til middels.
 6. Tilsett yoghurt i kraften i små porsjoner mens du vrører/visper godt. Pass på at ikke kraften koker opp, da skille yogurten seg.
 7. Når kraften er fin og glatt smaker du den til med fishsauce og salt og pepper. Fishsauce kan være veldig salt, så pass på å ikke oversalte den, det er umulig å reversere...
  SONY DSC
 8. Tilslutt kan du tilsette friske urter, og bland forsiktig inn blåskjellene igjen så de får lunet seg i sausen.
 9. Server med godt brød og enda bedre smør, evt gjør det til en Moules Frites med pommesfrites og aïoli!!
 10. Buen provecho!!!
  SONY DSC
PinterestDel/Bokmerk

Pin It on Pinterest

Share This