bildeLa meg presentere en av Matografens beste venner… DAMPOVNEN!!

Da jeg skulle bestille mitt nye kjøkken, var det en ting som var viktig for meg å få plass til, foruten de vanlige elementene, nemlig dampovnen!!

Denne fantastiske tingen kan brukes til mange ulike formål, den kan avlaste ovnen, og gjør matlagingen generelt litt renere. Det er uendelig med muligheter

For å nevne noen av tingene den kan brukes til:

Koking/damping  av grønnsaker

Damping av kjøtt, f.eks pinnekjøtt eller ribbe

Sous Vide matlaging

Heving av bakverk

Opptining av frosne matvarer

Oppvarming av restemat

Holde ferdig mat varm

Planlegging av middag/tidsbesparelser

Beholde mer av næringen i f.eks grønnsaker

Listen er lang og sannsynligvis enda lengre enn dette!!

 

Når man koker grønnsaker i en kjele på vanlig måte, så forsvinner en del av næringstoffene vi ønsker å få i oss ut i vannet vi koker det i. I dampovnen beholder man maximalt av dette.

Har du en vakuummaskin kan du vakuumere kjøtt og tilberede dette Sous Vide. Dette er også en genial måte å forberede et måltid der du har mange gjester rundt bordet.

Jeg har et godt eksempel på dette. Da vi i mai i fjor skulle ha dåp for vår lille Ferdinand og hans kusine Frida hadde vi invitert 50 gjester. Og en ekte matograf bestiller ikke catering….vi skulle grille indrefilet av svin, og jeg brukte derfor sore deler av lørdagen i forkant på å gjøre disse klare. jeg vakuumerte alle stykkene, la 4 og 4 fileter i dampovnen på 65 grader i 1,5 time pr omgang. Da disse var ferdig kunne jeg legge dem i kjøleskapet til neste dag (etter at de var nedkjølt på kjøkkenbenken). Da gjestene ankom kunne jeg bare slenge disse på en knallvarm grill og grille til de fikk en gyllen farve og sprø stekeskorpe. Kjøttet var i utgangspunktet ferdig, og trengte derfor bare litt farve og grillsmak!! Genialt?!!

En annen tidsbesparende greie er hvis du skal ha en middag med f.eks poteter. Du vet du skal spise kl.17, men har begrenset med tid etter jobb til å gjøre dette før kidsa er så sultne at alt går i ball. Det man da kan gjøre er å legge potetene i dampovnene før du drar på jobb. Du stiller inn koketiden på potetene og deretter definerer du når de skal være ferdige. Da vil ovnen starte på egenhånd, slik at potetene er ferdige nøyaktig kl.17!! Denne metoden egner seg som regel ikke til kjøtt, da kjøttet vil bli dårlig ila dagn. unntaket er hvis du har vakuumpakket frossent kjøtt. Da kan dette tine mens du er borte og allikevel bli ferdig til ønsket tid.

Når man har laget en gryte eller pastarett der man sitter igjen med en del rester, er det ofte litt vanskelig å varme opp i gryten igjen uten at noe brenner seg. Da kan man istedet sette gryten/kjelen i dampovnen og varme opp uten å risikere kjip brentsmak.

Man kan også tilberede komplette menyer samtidig også. Sett retten med lengst tilberedningstid inn først, og skyv de andre rettene inn etterhvert til passende tidspunkt. På denne måten blir alle rettene ferdige samtidig.

Sous Vide er en tilberedningsform i vinden der man vakuumerer kjøtt og “koker” på lav temperatur over lang tid. Mange bruker egne Sous Vide maskiner som tar plass på kjøkkenbenken/skapet, men dampovn fungerer utmerket til Sous Vide matlaging.

Jeg har tidligere posted noen Sous Vide oppskrifter, og mange fler vil komme i fremtiden!!

Håper jeg har inspirert deg til å kjøpe en dampovn ved neste kjøkkenfornyelse!!!

Lykke til!!

– Matografen

 

PinterestDel/Bokmerk

Pin It on Pinterest

Share This