Dampovn!!!


Postet den 21. February, av Stian Broch i kategorien Dampovn, Sous Vide, Teknikker. 6 Kommentarer

bildeLa meg presentere en av Matografens beste venner… DAMPOVNEN!!

Da jeg skulle bestille mitt nye kjøkken, var det en ting som var viktig for meg å få plass til, foruten de vanlige elementene, nemlig dampovnen!!

Denne fantastiske tingen kan brukes til mange ulike formål, den kan avlaste ovnen, og gjør matlagingen generelt litt renere. Det er uendelig med muligheter

For å nevne noen av tingene den kan brukes til:

Koking/damping  av grønnsaker

Damping av kjøtt, f.eks pinnekjøtt eller ribbe

Sous Vide matlaging

Heving av bakverk

Opptining av frosne matvarer

Oppvarming av restemat

Holde ferdig mat varm

Planlegging av middag/tidsbesparelser

Beholde mer av næringen i f.eks grønnsaker

Listen er lang og sannsynligvis enda lengre enn dette!!

 

Når man koker grønnsaker i en kjele på vanlig måte, så forsvinner en del av næringstoffene vi ønsker å få i oss ut i vannet vi koker det i. I dampovnen beholder man maximalt av dette.

Har du en vakuummaskin kan du vakuumere kjøtt og tilberede dette Sous Vide. Dette er også en genial måte å forberede et måltid der du har mange gjester rundt bordet.

Jeg har et godt eksempel på dette. Da vi i mai i fjor skulle ha dåp for vår lille Ferdinand og hans kusine Frida hadde vi invitert 50 gjester. Og en ekte matograf bestiller ikke catering….vi skulle grille indrefilet av svin, og jeg brukte derfor sore deler av lørdagen i forkant på å gjøre disse klare. jeg vakuumerte alle stykkene, la 4 og 4 fileter i dampovnen på 65 grader i 1,5 time pr omgang. Da disse var ferdig kunne jeg legge dem i kjøleskapet til neste dag (etter at de var nedkjølt på kjøkkenbenken). Da gjestene ankom kunne jeg bare slenge disse på en knallvarm grill og grille til de fikk en gyllen farve og sprø stekeskorpe. Kjøttet var i utgangspunktet ferdig, og trengte derfor bare litt farve og grillsmak!! Genialt?!!

En annen tidsbesparende greie er hvis du skal ha en middag med f.eks poteter. Du vet du skal spise kl.17, men har begrenset med tid etter jobb til å gjøre dette før kidsa er så sultne at alt går i ball. Det man da kan gjøre er å legge potetene i dampovnene før du drar på jobb. Du stiller inn koketiden på potetene og deretter definerer du når de skal være ferdige. Da vil ovnen starte på egenhånd, slik at potetene er ferdige nøyaktig kl.17!! Denne metoden egner seg som regel ikke til kjøtt, da kjøttet vil bli dårlig ila dagn. unntaket er hvis du har vakuumpakket frossent kjøtt. Da kan dette tine mens du er borte og allikevel bli ferdig til ønsket tid.

Når man har laget en gryte eller pastarett der man sitter igjen med en del rester, er det ofte litt vanskelig å varme opp i gryten igjen uten at noe brenner seg. Da kan man istedet sette gryten/kjelen i dampovnen og varme opp uten å risikere kjip brentsmak.

Man kan også tilberede komplette menyer samtidig også. Sett retten med lengst tilberedningstid inn først, og skyv de andre rettene inn etterhvert til passende tidspunkt. På denne måten blir alle rettene ferdige samtidig.

Sous Vide er en tilberedningsform i vinden der man vakuumerer kjøtt og “koker” på lav temperatur over lang tid. Mange bruker egne Sous Vide maskiner som tar plass på kjøkkenbenken/skapet, men dampovn fungerer utmerket til Sous Vide matlaging.

Jeg har tidligere posted noen Sous Vide oppskrifter, og mange fler vil komme i fremtiden!!

Håper jeg har inspirert deg til å kjøpe en dampovn ved neste kjøkkenfornyelse!!!

Lykke til!!

– Matografen

 

Del/Bokmerk

Print Friendly

Postet den 21. February, av Stian Broch i kategorien Dampovn, Sous Vide, Teknikker. 6 Kommentarer


6 kommentarer på “Dampovn!!!

  • Hei Eigunn!! Nei på ingen som helst måte!! Den er veldig fin å ha i tillegg til en stekeovn. I en dampovn kan man jo kun dampe/koke ting, man kan ikke steke….men man får derimot kjøpt veldig bra ovner som også har dampovn…altså en kombiovn, som er superbra!! Men med en dedikert dampovn kan man gjøre mye spennende og lettvint matlaging samtidig som man bevarer så mange næringsstoffer som overhodet mulig!!

 1. Først og fremst en flott og interessant side.

  Jeg vurderer enten kombidamper eller bare damp. Litt usikker om kombidamper er verd pengene ekstra så lenge jeg kjøper en veldig bra ovn i tillegg. Ville du valgt en seperat dampovn på nytt hvis du skulle innstallert idag?

 2. Heisann og takk for kjempefin artikkel.

  Vi har akkurat bestilt nytt kjøkken med kombi damp ovn og dette var midt i blinken for oss. Jeg har lenge vurdert å kjøpe en SousVide maskin med vannbad, men etter å ha lest din artikkel, så ser jeg for meg at jeg egentlig kun trenger vakuum maskinen.

  Den kombi damp ovnen vi har bestilt er Siemens HB34D553:
  http://www.siemens-home.no/produkter/matlagning/ovner/HB34D553.html

  Den likner jo veldig på den som du har bilde av i denne artikkelen.

  Har du anelse om vi kan bruke vår på samme måte som SousVide vannbad? Vil den være like nøyaktig på temraturen? Og legger du da kjøttbitene i vakuumpakkene i et vannbad i dampovnen?

  Takk for hjelpen!

  • Hei ja!!
   Så bra du har fått deg dampovn!!
   Nå skal ikke jeg skryte på meg å ha btuk Sous Vide produktene, men sous vide betyr jo i utgangspunktet å varmebehandle vakuumpakket mat. I en dampovn trenger du ikke vannbad. Det er ytterst få ganger man trenger vann i dampovnen, men ved tilberedning av ris og pasta trenger man det!!
   Man vakuumpakker, gjerne med en marinade/urter, eller helt naturell, og damper på ønsket temperatur over ønsket tid, og gir det en stekeskorpe i panna eller grillen tilslutt. Et Sous Vide apparat kan man stille gradene helt helt nøyaktig, så det er klart at dampovnen ikke er like nøyaktig, men for oss dødelige har ikke det noen stor betydning om det skulle skille en grad fra eller til!!
   Prøv deg frem og spør meg gjerne om tips til temperatur og damptid!!

   Lykke til!!!

 3. Sous Vide matlaging i dampovn.

  Har du noen tips der?

  Jeg bruker min dampovn vær dag og kunne tenke meg å utvide bruksområdene.

  Jeg har en nyere Miele dampovn på størrelse med en mikro. Elsker den ;)

  Min mor bruker mye Sous Vide i sin kokkelering, fantastisk mat :)
  Jeg har veldig lyst å prøve meg med min tampovn.

  Så om noen hadde tips og linker til Sous Vide matlaging i dampovn hadde jeg blitt happy ;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>